Må man komme ned i spagaten for å få svart belte?
1140
post-template-default,single,single-post,postid-1140,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Må man komme ned i spagaten for å få svart belte?

Må man komme ned i spagaten for å få svart belte?

Det korte svaret er: Nei

Vi har alle fysiske forskjeller fra naturens side, for å komme ned i jente- eller guttespagaten. Noen er født med kropp som er lett «formelig», bygger muskler raskere og har større evne til leddutslag; større potensiale for å lykkes.

Faktorer som påvirker og bestemmer bevegelighetsutslaget:

  • formen på knokler og ledd
  • musklene omkring leddet
  • andre forhold for eksempel temperatur, nervesystem, skader, alder

Alle kan ha utbytte av å trene fleksibilitet; her stretching. Resultatene vil variere ut fra hvor ofte du trener og hvilken kontinuitet du gir treningen. De viktigste forutsetningene for smidighet er lengden på sener, leddbånd og muskler.

Hva er egentlig stretching?

Definisjon: All trening med spesifikt formål om å øke bevegelsesutslaget i et ledd og leddkjeder. Bevegelighetstrening defineres som trening som tar sikte på å øke eller vedlikeholde denne evnen.

Bevegelighetstrening er en mer systematisk «tøyning», der målet og hovedaktiviteten er å øke leddutslaget.

Vi skiller mellom 4 hovedmetoder:

  • Statisk – lik belastning hele tiden
  • Dynamisk – i bevegelse, jobber med fulle leddutslag
  • Passiv – hjelp av annen person til å utføre stretching
  • Aktiv – brukes musklenes egen kraft til å øke bevegelighetsutslaget i et ledd

Vi nevner også KAT metoden; kombinasjonen av kontraksjon – avslapning – tøyning

Ulike varianter kombineres ofte for å oppnå fulle utslag i alle øvelser og normal mobilitet i alle ledd.

God bevegelighet for kampsportutøvere

En kampsportutøver som har store/gode leddutslag og samtidig god styrke, med god kjernemuskulatur, har liten risiko for skader i oppvarming og under teknikktrening. Du får mindre bekymring for skader som kan oppstå ved brå, eksplosive bevegelser. Derfor mener jeg klart at stretching og oppbygging av styrke skal gå hånd i hånd. Det er viktig å velge de metodene som underbygger vår kampsports krav til bevegelighet.

Flexible Steel er et omfattende system med hovedfokus å bli både sterk og fleksibel, i en perfekt balanse. Jeg startet min kampsportreise i 1988 og har holdt på aktivt siden. Flexible Steel gav meg en struktur og kunnskap jeg har søkt lenge etter; uten noen «quick fixes». Derfor fullførte jeg også sertifisering som instruktør i Flexible Steel i desember 2016.

Hvorfor Flexible Steel?

Flexible Steel er for alle. Systemet låner mange idéer fra andre treningsmetoder and setter dem sømløst sammen i en logisk, progressiv rekkefølge. Elementer fra StrongFirst er implementert i metoden.

Har du et ønske om å komme ned i spagaten, er det stor sjanse for at du lykkes med dette. Ved strukturert og klok trening holder du deg høyst sannsynlig skadefri. Fleksibilitetstrening bør være en naturlig del av ethvert treningsprogram. I tillegg til å kunne virke forebyggende mot skader, har det vist seg at tøying er en effektiv metode også for å redusere stress.

God fleksibilitet gjør det lettere for deg å gjennomføre en rekke kampsportøvelser og hverdagslige øvelser med god teknikk. Hvor mange har ikke fått kink i ryggen pga slurv med løfteteknikk og stivhet i rygg?

I Kina starter nesten hver dag med 15-30 minutter stretching i stort sett alle store bedrifter og skoler. Økte leddutslag kan gi bedre vinkler i markløft, samt knebøy kan bli mer eksplosiv etter stretching av lår og lysk. Kanskje nytt motto er «å være som en bambus: tålmodig, sterk og fleksibel»?

Valget er ditt.

Ottar A. Vassenden
Flexible Steel Instructor, Level 1