Bruken av sverd i Japan går langt tilbake i tiden. Samuraiene kalte bruken av det skarpe sverdet for Kenjutsu. Kenjutsu besto av teknikker der sverdet allerede var dratt fra sliren. Men det fantes situasjoner hvor man med sverdet i slira raskt måtte ekspedere en eller flere motstandere. Det var f. eks ved vaktposter eller om man ble utsatt for bakholdsangrep. Å raskt kunne dra sverdet og med et eller noen få hugg gjøre slutt på fienden ble kalt for Iaijutstu, som senere ga opphavet til Iaido.
Iaijutsu og Iaido utøves i flere forskjellige stilarter og ofte kan det være vanskelig å skille dem. Iaido kan sies å ha en filosofisk retning. Det innebærer blant annet at en stor del av treningen legges på detaljene i hvordan teknikkene utføres.
Treningen foregår som oftest i form av kataer, dvs. forutbestemte forsvar mot et spesifikt angrep, men det blir også trent som parøvelser . Dette gjør vi for å lære riktig avstandsbedømmelse, forflytning og kutte-teknikk. På denne måten forbedres også forståelsen og utførelsen av kataene. Det legges også stor vekt på etikette i Iaido treningen. Det vil si at antrekk og ritualer før og etter trening holdes intakt etter gamle normer.
Dette er en kampkunst som passer meget godt for voksne personer. Iaido innebærer fysisk trening som ikke er for anstrengende, men som allikevel gir forbedret kondisjon og økt arm- og benstyrke. Gjennom stadig å arbeide med detaljer trener man også opp koordinasjon- og konsentrasjonsevnen. Ved å leve seg inn i den foreskrevne situasjonen og mestre den bygger man opp sin mentale beredskap eller våkenhet, kalt Zanshin.
Det er viktig å pleie sin mentale helse like mye som den fysiske. Etter en lang dag på jobb og med familien hjemme kan det være nyttig å nullstille kropp og sjel. Iaido har vist seg å være et flott verktøy for å oppnå dette. Gjennom konsentrasjon og pusteøvelser oppnår man en ”renset” ånd. Utøvere sier også at de sover bedre den natten etter en Iaido økt. Aldersgrense: 16 år