10 fordeler med kampsport for barn og unge
901
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-901,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

10 fordeler med kampsport for barn og unge

1. Respekt og samarbeid

Å kunne samarbeid med andre barn og vise respekt for seg selv og andre via kampsporttrening, er noe av det første ditt barn lærer på Bushido Kampsportsenter. De får et godt forhold til ”sunne” autoriteter (eks. instruktører), som hele tiden forsøker å hjelpe dem fremover. Vi ser dessverre til tider at dagens oppdragelseskultur ikke alltid inkluderer et barns respekt for autoriteter, voksne eller jevnaldrende.

Ved at instruktøren og utøveren bukker til hverandre før, under og etter trening, utvikler barn etter hvert en mer respektfull holdning. De må også forholde seg høflige og ydmyke under øktene, selv under aktiv og morsom lek. Å samarbeide for å lære nye ting og oppnå nye mål, er viktige ferdigheter i livet generelt.

2. Selvdisiplin

Mental og fysisk disiplin er viktige elementer innen kampsport og på andre arenaer i livet. Kampsport gir barnet øvelse i disiplin av både kropp og sjel, gjennom praktisk trening. Kampsporttrening er målrettet og fordrer at elevene fokuserer på oppgaver og delmål, der lysen til å lære mer er i fokus. Vi er ikke ute etter å perfeksjonere oss selv, men å forbedre oss ut fra gårsdagens resultater.

Ved å følge angitte regler for utøveren selv og fellesskapet, gis utøveren en trygghet og føler inkludering. Regler setter rammer for trivsel og god utvikling.

3. Koordinasjon

Kampsport er praktisk orientert og krever stor grad av ”hånd-øye” koordinasjon. Det vil også øke harmonien mellom kropp og sjel. Barn som trener kampsport vil ofte få en markant forbedring i fysisk koordinasjon, da mange av teknikkene som innlæres er forholdsvis avanserte og krever godt fokus.

Gjennom evne og vilje til å lære, og det å holde ut, oppleves etterhvert fysisk og psykisk mestring. Vi ser at mange barn som trener kampsport også får bedre finmotorikk, da sanser og bevegelser stimuleres.

4. Bedre i sosialt samspill

Barn som ikke alltid ”passer inn” og gjør klumsete ting ovenfor andre, er ofte mer tryggere og blir kjent med nye mennesker når de er i en gruppe med jevnaldrende. Jevnaldrende som deler og deltar aktivt i en felles interesse. Barna på lekeplassen har ikke alltid samme grunnlag, men kampsportutøvere blir bedre kjent med hverandre gjennom jevnlig trening og delt interesse, over lengre tid.

Samarbeidsorientert kampsport som Ju-Jutsu og Krav Kids & Teens kan også fostre kameratskap, da begge systemene ”tvinger” barna til samarbeid og styrker ferdighetene til begge – i fellesskap

5. Meningsfull aktivitet

Å begrense TV- og dataspilling, der barna motiveres bort fra sofa og oppmuntres til en sunn og meningsfull fritidsaktivitet, er bare en god begynnelse. Kampsporttrening er krevende, men alle har mulighet til å delta, ut fra sine forutsetninger.

En god vane starter i tidlig alder. Jevn og trutt trening hver uke gir resultater, Kampsport gir helsegevinst, men ikke minst ferdigheter til å kunne forsvare seg selv. Aktiviteten i seg selv blir motiverende, da man oppnår nye grader og progresjon, samt inspireres til å sette seg nye delmål og ”holde det gående”.

6. Å sette seg og oppnå mål

De fleste kampsporter er basert på et motiverende system, der man oppnår nye grader når utøveren har tilegnet seg nye ferdigheter og behersker dem. Når barnet ditt er i progresjon og jobber målrettet inn mot neste grad, får det verdifull lærdom ift. å sette seg små og store mål. Og faktisk ser at han/hun kan realisere sine mål gjennom disiplinert, morsom og meningsfull trening.

7. En bedre selvfølelse

Økt selvtillit kommer ved å ha oppnådd nye, gode resultater. Gjennom kampsport kan ditt barns selvfølelse få et oppsving når han/hun mestrer en ny teknikk eller øvelse, og oppnår nye beltegrader.

Barn som strever med en dårlig selvfølelse blir som oftest med selvsikre gjennom treningen vi tilbyr.

8. En «ikke-voldelig» løsning

Dessverre har noen foreldre (heldigvis et fåtall) fått for seg at kampsport fremelsker voldelig oppførsel. Ofte er dette negative inntrykk og referanser fra film eller TV, der kampsport kan ha blitt presentert på en stereotyp og gammeldags måte.

Faktisk lærer barna våre om praktisk konfliktløsning, der man først og fremst skal søke voksne om hjelp. Fredfull løsning og fokus på hvordan man kan unngå en fysisk konfrontasjon. Men i ytterste konsekvens, kan barna måtte benytte sine selvforsvarsferdigheter.

9. Økt konsentrasjon og bedre lytte-evne

For å kunne lære og beherske nye teknikker og tilegne seg nye ferdigheter, må barnet fokusere gjennom aktivt å lytte og observere instruktørens demonstrasjoner. Vi ser ofte at barna tar med seg dette fokuset inn i skolen og i hjemmet. Barn som sliter med fokus og oppmerksomhet når de blir fortalt hva som skal gjøres, har ofte utbytte av verbal kommunikasjon, kombinert med en-til-en oppgaver på kampsportsenteret.

10. Øverføringsverdi til andre arenaer

Gevinster ved at ditt barn trener kampsport, stopper ikke på Bushido Kampsportsenter. ”Boost” i selvtillit, økt fysisk velvære og gode samarbeidsegenskaper vil også hjelpe barnet ditt til å navigere bedre faglig og sosialt i skolehverdagen, ha en positiv innvirkning på oppførsel hjemme, samt en altomspennende god innflytelse på vei mot voksenlivet.

Er du tvil, så ta gjerne et besøk hos oss. Slå av en prat med instruktører og foreldre, eller andre du kjenner som har en tilknytning til oss. Vi er ikke perfekte, samtidig prøver vi stadig å forbedre oss. Som du sikkert har sett, er alt det ovennevnte også gjeldende for voksne.

Kampsport kan trenes av alle i familien – hva er ditt valg?

Ottar A. Vassenden

Hovedinstruktør & sosionom